ARBOR DAG 2021

Arbor Day inträffar i år fredagen den 30 april. Ägna ett träd åt någon som är speciell för dig och kolla in dessa fakta om Arbor Day och mannen som grundade det.

”Andra helgdagar har sitt förflutna.
Arbor Day föreslår för framtiden. ”

–J. Sterling Morton.

NÄR ÄR ARBOR DAY?

Arbor Day firas den sista fredagen i april, även om vissa stater följer den på datum som bättre sammanfaller med lokalområdets planteringstider. Till exempel firar Hawaii Arbor Day den första fredagen i november och Alaskans firar den den tredje måndagen i maj. Ta reda på när din stat observerar Arbor Day.

VAD ÄR ARBOR DAY?

Arbor Day, precis som Earth Day, är en helgdag som firar naturen.

Syftet är att uppmuntra människor att plantera träd, och många samhällen använder traditionellt tillfället att organisera trädplantering och skräpuppsamling på eller runt semestern.

En populär Arbor Day-tradition är att plantera ett träd till ära eller minne av en älskad.

ARBORDAGENS HISTORIA

Arbor Day spirade från sinnet hos en nitisk trädälskare som heter Julius Sterling Morton, som hade en passion för att plantera alla slags träd.

Den första trädgårdsdagen inträffade den 10 april 1872 i Nebraska City, Nebraska. Det beräknas att nästan en miljon träd planterades denna dag.

År 1885 hade Arbor Day blivit en laglig helgdag i Nebraska. (Datumet ändrades till 22 april för att hedra Mortons födelsedag, som också var den 22 april.) Den dagen mötte tusentals Nebraska City-medborgare en stor fest, inklusive 1000 skolbarn som bildade en parad.

Inom 20 år efter dess skapelse firades semestern i alla amerikanska stater utom Delaware, som så småningom gick med.

Särskilt tilltalande för Morton var det faktum att skolor över hela landet började fira Arbor Day genom att ägna träden de planterade till speciella människor.

VEM VAR JULIUS STERLING MORTON?

Morton föddes i Adams, New York, 1832, men hans liv tog en avgörande vändning på hans bröllopsdag i oktober 1854. Efter att han och hans brud, Caroline Joy French, gifte sig i Detroit, drog de västerut för äventyr i naturen av Nebraska Territory. Paret bosatte sig på 160 trädlösa tunnland (nyckelordet här är trädlöst).

Trots att han hade en hektisk karriär och fyra söner planterade Morton tusentals träd på gården som han kallade Morton ”ranche”. Han planterade en äppelodling, liksom persika-, plommon- och päronträd, plus bomullsträd, vintergröna, bokträd och mer.

Morton tog varje tillfälle han kunde för att sprida ordet. Han höll tal och fyllde sin tidning med jordbruksråd och uppmanade Nebraskans att plantera träd och prova nya grödor.

Idag är familjens hem, Arbor Lodge, en statspark i Nebraska City, Nebraska. Under årens lopp växte Arbor Lodge från ett fyrrumshem till en herrgård med 52 rum, komplett med en terrasserad trädgård, en talllund och 65 tunnland av mer än 250 sorter av träd och buskar.

J. Sterling Morton dog 70 år gammal den 27 april 1902 och skrev bara en månad tidigare att han hoppades kunna plantera träd så snart vädret blev varmt. En staty av honom står i National Hall of Fame i Washington, D.C.

Höjdpunkter från Mortons karriär

  • Morton arbetade som journalist och politiker och blev sekreterare och fungerande guvernör för Nebraska Territory från 1858 till 1861.
  • År 1872 förklarade Morton: ”Om jag hade makten skulle jag tvinga varje man i staten som hade ett eget hem att plantera och odla fruktträd.”
  • 1893 utsåg president Grover Cleveland honom till amerikansk jordbruksminister. Han tjänstgjorde också i Nebraska State Board of Agriculture och State Horticultural Society.

► Rolig fakta: Arbor Day kallades nästan Sylvan Day, vilket betyder “trädbevuxen.” Flera medlemmar av Nebraska State Board of Agriculture gynnade det, men Morton hävdade att sylvan endast hänvisar till skogsträd och att namnet Arbor Day var mest inkluderande och täckte skogsträd och fruktträd.

PLANTERA ETT TRÄD!

Tidig vår är en bra tid att plantera träd. Njut av vårt inlägg om hur man planterar ett träd!
Titta också på vår korta video om hur man planterar ett fruktträd.
Slutligen, låt oss ta hand om de träd vi har! Här är beskärningspekare för buskar och träd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *