Black Friday History: The Dark True Story Behind The Name

I motsats till vad många tror är det inte dagen återförsäljare är “i svart.”

COVID-19-pandemin representerar ett massivt mörkt moln som hänger under semestern i år. Om du är en shopaholic kan dock spänningen med att ta Black Black-erbjudanden erbjuda lite lättnad. Det vill säga tills du får reda på varför dagen kallas “Black Friday.”

Du kanske känner till den hälsosamma ursprungshistorien om Black Friday. Det går ungefär så här: I flera år skulle tryptofanglada shoppare översvämma lokala butiker och köpcentra dagen efter Thanksgiving, och den ökade utgiften räckte för att sätta återförsäljare “i svart” för året. Därför kallades fredagen efter Thanksgiving “Black Friday”, och det blev den inofficiella början på semestershoppingperioden.

Förutom att frasen inte alltid användes. Innan detaljhandeln satte en snygg liten snurr på Black Friday hade den en mycket mer olycksbådande mening. Här är den verkliga anledningen till att termen “Black Friday” existerar.

Ursprunget till Black Friday

När en dag föregås av “svart” är det vanligtvis en indikation på att det var ganska dålig dag (hej, svart måndag). Black Friday hade en liknande konnotation.

Den allra tidigaste användningen av frasen Black Friday dateras till 1869 och hade inget att göra med julshopping. Det var dagen som sjönk guldpriserna orsakade en marknadskrasch, vars effekter kändes av den amerikanska ekonomin i flera år.

De första nämnderna av Black Friday som vi känner till sägs ha inträffat runt 1950- eller 60-talen i Philadelphia, myntad av trafikpoliser som fruktade dagen.

“Polisavdelningen i Philadelphia använde termen för att beskriva trafikstockningar och intensiv trängsel i detaljhandelsbutikerna”, säger David Zyla, en Emmy-vinnande stylist och författare till “How to Win at Shopping.” Han noterade att en av de första användningarna av termen i tryck uppträdde i en annons i 1966 års utgåva av The American Philatelist, en tidning för frimärkessamlare.

Ett arkiverat utdrag av denna annons visas i en tråd på The Linguist List, ett onlineforum som drivs av Indiana University Department of Linguistics:

”Black Friday” är namnet som polisavdelningen i Philadelphia har gett till fredagen efter Thanksgiving Day. Det är inte en kärleksperiod för dem. “Black Friday” öppnar officiellt julhandelssäsongen i centrum, och det ger vanligtvis massiva trafikstockningar och överfulla trottoarer när butikerna i centrum mobbas från öppning till stängning.

Det finns ytterligare bevis som tyder på att denna osmakliga term har sitt ursprung bland polisen i Philadelphia. Den avlidne Joseph P. Barrett, en långvarig polisreporter och skribent för Philadelphia Bulletin, påminde om sin del i användningen av Black Friday i en artikel i Philadelphia Inquirer från 1994 med rubriken “Denna fredag ​​var svart av trafik”:

1959 tilldelade den gamla kvällsbulletinen mig till polisförvaltningen och arbetade vid rådhuset. Nathan Kleger var polisreporter som täckte Center City för Bulletin.

I början av 1960-talet sammanställde Kleger och jag en berättelse på första sidan för Thanksgiving och vi tillägnade polisbegreppet ”Black Friday” för att beskriva de fruktansvärda trafikförhållandena.

Men lokal polis var inte de enda som avskydde denna dag. “Förhållandet mellan säljpersonal och kunder som tillfördes pandemoniet, eftersom den vanliga användningen vid den tiden var att säljare anlände sjuka denna dag för att förlänga sin Thanksgiving-helghelg,” sa Zyla.

I ett annat arkiverat klipp från ett stycke med titeln “Tips till goda mänskliga relationer för fabrikschefer”, som publicerades i ett 1951-nummer av Factory Management and Maintenance, beskriver författaren skenande frånvaro fredagen efter tacksägelsen:

”Fredag ​​efter Thanksgiving-itis” är en sjukdom som bara är den nästintill buboniska pesten i dess effekter. Det är åtminstone känslan av dem som måste få ut produktionen när “Black Friday” kommer. Butiken kan vara halvtom, men varje frånvarande var sjuk – och kan bevisa det.

Det är inte klart om Black Friday var ett vanligt uttryck så tidigt som 1951 eller om författaren till artikeln helt enkelt var smart, men en sak är säker: Inte en hel del människor var fans av den dagen.

Läppstift på ett gris

Inte överraskande älskade återförsäljare användningen av den dystra termen “Black Friday” för att beskriva en av deras största intäktsdagar. Så de gjorde en positiv snurr på den.

“Black Friday går med i en lång lista med dagar som har fått ny mening över tiden”, säger Zyla. Redan 1961 försökte PR-proffs att ändra allmänhetens uppfattning om Black Friday. I ett nummer av Public Relations News, ett nyhetsbrev från branschen, beskrev författaren ansträngningar från en välkänd PR-chef för att ändra dagen från “Black” till “Big” för att stärka sitt rykte som en dag med familjekul och shopping:

Knappast en stimulans för goda affärer diskuterades problemet av köpmännen med sin biträdande stadsrepresentant, Abe S. Rosen, en av landets mest erfarna kommunala PR-chefer. Han rekommenderade att man antar ett positivt tillvägagångssätt som skulle konvertera Black Friday och Black Saturday till Big Friday och Big Saturday. Medierna samarbetade för att sprida nyheterna om skönheten i det juldekorerade centrala Philadelphia, populariteten av en “familjeutflykt” till varuhusen under Thanksgiving-helgen, de ökade parkeringsmöjligheterna och användningen av ytterligare poliser för att garantera ett fritt flöde av trafik.

Namnet “Big Friday” höll sig inte, men fortsatta ansträngningar för att sätta en positiv snurr på dagen gav slutligen resultat. Idag associerar de flesta konsumenter Black Friday med svartbläckhandlarna ser från ökad försäljning.

“Återförsäljare har lite bekymmer idag om namnet kommer, men har utnyttjat det globala erkännandet till fullo som en dag (tillsammans med Cyber ​​Monday) för att göra en betydande del av sin årliga försäljning med en-dag-och dörröppningskampanjer,” Sa Zyla. Enbart onlineförsäljningen under Black Friday 2019 nådde rekord 7,2 miljarder dollar, en ökning med 14% från föregående år.

Det är en fantastisk dag för återförsäljare, men Black Friday har alltid representerat den mörka sidan av amerikansk konsumentism också. Under åren har frenetiska folkmassor som tävlar om rabatterade varor resulterat i våld och skador, inklusive 12 dödsfall. Och även om shoppare förmodligen inte kommer att behöva ta itu med gatorlåsta vägar och överfulla butiker i år eftersom social distansering verkställs, kommer den ekonomiska förödelsen som företag och privatpersoner upplever till följd av pandemin säkert att kasta ett dyster inslag denna dag .

Så om du bestämmer dig för att delta i en av årets största shoppingdagar, försök att ha lite medkänsla för andra. Överväg att stanna hemma och få erbjudanden från datorns komfort och säkerhet. Om du måste gå ut, bära en mask. Viktigast, ge dig själv en paus om din budget är stram i år. När allt kommer omkring är Black Friday inte de glada semesterhandlarna vill att du ska tro att det är det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *