Emancipation Day runt om i världen 2021

När är Emancipation Day?

Denna semester markerar slutet på slaveriet i det brittiska imperiet.

Det är en allmän helgdag i flera karibiska länder och även om semestern firar händelser som ägde rum den 1 augusti 1834, kan den firas på olika dagar i dessa länder.

På den här sidan visar vi en lista över länder som följer den brittiska imperiets version av Emancipation. Vi har också separata sidor för frigöringsdagen för Barbados och Trinidad och Tobago.

För en bredare bild av Emancipation Day holidays visar vår Day by Day Guide to Emancipation datum för alla versioner.

Befrielsedagens historia

Britterna hade liksom andra kolonialmakter låtit den utbredda praktiken av slaveri äga rum under tiden för expansion till den nya världen. 1772 bestämde beslutet i fallet Somerset mot Stewart att slaveri inte stöds av den allmänna lagstiftningen i England och Wales. Även om beslutet inte var klart om situationen i andra delar av imperiet, sågs detta fall som en viktig vändpunkt i förändringen mot frigörelse.

Slaveri avskaffades slutligen i hela det brittiska riket genom Slavery Abolition Act 1833, som trädde i kraft den 1 augusti 1834. De områden som kontrollerades vid den tiden av East India Company, Ceylon (dagens Sri Lanka) och St. Helenes uteslöts. . Slaveri avskaffades inte i dessa regioner förrän 1843.

Visste du?

Det första landet i världen som observerade en allmän helgdag för frigörelsedagen var Trinidad och Tobago, då frigörelsedagen ersatte Discovery Day 1985.

Relaterade helgdagar

Emancipation Day är en allmän helgdag i Tonga. Det firas omkring 4 juni för att markera avskaffandet av serfsystemet i Tonga av kung George Tupuo den 4 juni 1863.

I Amerikas förenta stater är Emancipation Day en statsferie i Washington DC och firas på vardagar närmast 16 april. Eftersom det kan komma nära det årliga skattedeklarationsdatumet kan Emancipation Day ofta leda till en fördröjning av det datum som amerikanerna behöver lämna in sina skattedeklarationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *