Lag BaOmer i USA

Många judiska människor i USA observerar Lag B’Omer, även känd som Lag BaOmer, den 18: e dagen i Iyarmånaden i den judiska kalendern. Namnet på detta iakttagande betyder hänvisar till den 33: e dagen för räkningen av Omer.

Är Lag BaOmer en allmän helgdag?

Detta är inte en allmän helgdag i USA. De flesta företag, skolor och kontor är öppna och följer ordinarie öppettider, men judiskt drivna företag och organisationer kan vara stängda.

Vad gör folk?

Judiska samhällen i USA kan fira Lag B’Omer genom att ha bål för familj och vänner, medan vissa judiska människor kan välja att gifta sig denna dag. Detta beror på att sorgförfaranden som inträffar under Omer-perioden upphävs detta datum.

Vissa judiska pojkar får inte klippa håret förrän de är tre år gamla när de börjar lära sig Torah. Många väntar tills Lag B’Omer har ceremonin, känd som Upsherin, för detta tillfälle. Vissa barn leker med bågar, vilket representerar regnbågar. Vissa människor äter johannesbröd den här dagen till minne av en berättelse om ett johannesbrödsträd som mirakulöst växte för att ge näring åt en rabbin som kallades Rabbi Shimon ben Yochai (vars lärare var Rabbi Akiba) och hans son Elazar.

Offentligt liv

Lag B’Omer är inte en federal helgdag i USA. Regeringskontor, organisationer, kollektivtrafiktjänster och utbildningsinstitutioner följer sina vanliga scheman.

Bakgrund

Namnet på denna judiska iakttagelse hänvisar till den 33: e dagen då Omer räknades. En “omer” avser en kornkorn eller vete. I 3 Moseboken är det skrivet att Gud befallde människor att offra en kornkvarv var och en av de 50 dagarna mellan påsk och Shavuot. Dagsnumret tillkännagavs efter kvällsgudstjänsten, och med tiden blev denna ceremoni känd som ”Omerens räkning”.

Anledningen till att den 33: e dagen i denna period utpekades kan ha något att göra med en gammal hednisk festival som firades samtidigt. En annan historia hävdar att en pest attackerade rabbin Akibas studenter under det andra århundradet CE plötsligt stannade denna dag. Många judar markerar också detta datum genom att komma ihåg döden av Rabbi Shimon bar Yochai, som var en av Rabbi Akivas studenter. I vilket fall som helst representerar denna iakttagelse en säsongsavbrott mellan påsk och Shavuot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *