Nya funktioner i Windows 10

Skrivet av Tanveer Ahmad

02|08|2021

Windows 10 kommer inte att lanseras på ett bra tag men vi vet redan mycket om Microsofts kommande operativsystem. Från Xbox för Windows och Cortana för stationära datorer till en återupptagen startmeny och nya multitaskingsverktyg kommer den nya plattformen att erbjuda en mängd nya funktioner. Dessa är de 10 bästa.

Startmeny Returnerar

Det är vad Windows 8 -motståndare har krävt och Microsoft har äntligen tagit tillbaka Start -menyn. Nu, när du klickar på Start-knappen längst ned till vänster på skärmen får du två paneler sida vid sida, med den vänstra kolumnen som visar fästa, nyligen och mest använda appar.

Du får också en strömknapp högst upp för alternativ som viloläge, vänteläge och avstängning och ett alternativ för alla appar a la Windows 8. Den högra kolumnen innehåller ett urval av levande brickor som du kan anpassa, ändra storlek på och omorganisera. Inte bara det, men sökfältet längst ned kommer att leta upp relaterade internetresultat utöver program och filer (som det gjorde på Windows 7).

Ännu bättre, du kan få Start -menyn att expandera till helskärm när du vill, vilket eliminerar behovet av en modern UI -startskärm.

Att vara lat blev bara mycket lättare. Windows 10 kommer att ge Microsofts röststyrda digitala assistent Cortana till stationära datorer, för att göra det lättare för dig att interagera med din enhet utan att lyfta ett finger. Du kommer att kunna söka efter specifika filer på hårddisken, hämta foton från specifika datum eller starta PowerPoint -presentationer bara genom att berätta för din dator att göra det. Du kan till och med få Cortana att skicka ett e-postmeddelande medan du arbetar på ett kalkylblad, vilket gör multi-tasking mycket enklare.

Xbox -app

Du kommer snart att kunna spela alla Xbox One -spel på din dator eller surfplatta med Xbox -appen för Windows 10. Det nya operativsystemet stöder Xbox -spelströmning (via ditt hemnätverk), med förbättrad hastighet och grafikprestanda tack vare DirectX 12 stöd. Appen låter dig också spela in, redigera och dela dina sprakande segrar med Game DVR -funktionen, som låter dig ta de 30 senaste sekunderna av ditt spel så att du inte missar oväntade vinster. Du kommer också att kunna gå med dina vänner i spel i Windows 10 eller Xbox -plattformarna och se dina vänners aktivitet via Xbox Live

Projekt spartansk webbläsare

Glöm Internet Explorer. Den långhånade webbläsaren kommer att ersättas av det nyligen tillkännagivna Project Spartan. Nya funktioner inkluderar PDF -stöd, ett läsläge som förbättrar layouten för långa artiklar och en ny anteckningsfunktion. Den senare låter dig klottra på vilken sida som helst och dela dina kommentarer med dina vänner via sociala nätverk via en inmatningsmeny så att du inte behöver lämna webbläsaren. Ännu bättre, Project Spartan kommer att ha Cortana -stöd i webbläsaren, så att hon kan hämta kontextuell information från de webbplatser du är på för att göra saker som att navigera till en restaurang du letar upp eller dra upp en kommande flygtid utan att behöva gå i din e -post.

Förbättrad multitasking

Med en ny funktion för flera stationära datorer kan du köra en annan uppsättning fönster som på en annan skärm, men utan den fysiska bildskärmen. Detta liknar Apples Spaces -funktion på OS X och hjälper dig att hantera dina många öppna fönster och appar. Istället för att ha flera fönster öppna ovanpå varandra på ett skrivbord kan du ställa in ett helt annat virtuellt skrivbord för att dessa program ska kunna bo i. Ställ in ett specifikt för hemmet och lämna dina appar som Netflix och Amazon öppna och skapa ett annat skrivbord för arbete där du håller Word, Excel och Internet Explorer öppna.

Med de nya stationära datorerna kommer ett nytt sätt att hålla reda på dina öppna appar på Windows 10. På det nya operativsystemet kan du antingen trycka på den nya Aktivitetsvy -knappen på aktivitetsfältet eller svepa in från skärmens vänstra kant för att dra visa en sida om alla dina öppna appar och filer. Det skiljer sig inte mycket från att använda Alt-Tab-kombinationsgenvägen på tangentbordet, men det här är ett bekvämt sätt för beröringsorienterade användare att få en överblick över vad som körs.

Microsoft uppdaterade också sin Snap View multitasking -funktion för att låta dig docka fönster till skärmens fyra hörn. Medan du kunde dela din skärm mellan appar tidigare, begränsades antalet program du kan ha sida vid sida av enhetens skärmupplösning. Systemet kommer även att föreslå vilka andra öppna appar du kan använda för att fylla på tillgängligt utrymme, en funktion som heter Snap Assist.

Universella appar

För att göra övergången mellan enheter mer sömlös introducerar Microsoft en ny kategori programvara som heter Universal Apps, som använder samma kod men anpassar sitt gränssnitt till enheten i din hand. Företaget samlar också sin egen uppsättning Universal -appar med operativsystemet, inklusive foton, videor, musik, kartor, personer och meddelanden och e -post och kalender, som alla fungerar på samma sätt på surfplattor, telefoner och datorer. Innehållet lagras och synkroniseras via Microsofts molntjänst OneDrive så att du kan hämta var du slutade på en annan enhet.

Några av dessa appar, till exempel foton, är helt nya. Bilder kommer att dra dina bilder över din dator och mobila enheter och organisera, förbättra och synkronisera dem via OneDrive. Systemet upptäcker till och med dubbletter och lagrar bara en kopia av samma bild och kan automatiskt skapa snygga album åt dig. Mail -appen har också omarbetats och kommer nu att vara en version av Outlook, komplett med en redigerare baserad på Microsoft Word.

För att göra övergången mellan enheter mer sömlös introducerar Microsoft en ny kategori programvara som heter Universal Apps, som använder samma kod men anpassar sitt gränssnitt till enheten i din hand. Företaget samlar också sin egen uppsättning Universal -appar med operativsystemet, inklusive foton, videor, musik, kartor, personer och meddelanden och e -post och kalender, som alla fungerar på samma sätt på surfplattor, telefoner och datorer. Innehållet lagras och synkroniseras via Microsofts molntjänst OneDrive så att du kan hämta var du slutade på en annan enhet.

Kontorsappar Få Touch -support

En ny version av Office-apparna Word, Excel, PowerPoint och Outlook kommer att ge ett gränssnitt på första hand mellan telefoner, surfplattor och datorer. Det fasta funktionsbandet överst i apparna är nu ett appfält som bara visas när du behöver det. I Outlook kan du nu ta bort meddelanden från din inkorg genom att svepa varje post till vänster. Svepning till höger flaggar det meddelandet. Appar kommer att se ut och fungera på samma sätt på en dator som de gör på en mobil enhet för en mer sammanhängande upplevelse.

Kontinuum

Med ökningen av hybrid-bärbara surfplattor vill Microsoft göra det lättare att växla mellan båda lägena. Systemet kommer att upptäcka om du har anslutit ett tangentbord eller en mus och byta läge för bekvämare interaktion. Om du tar bort tangentbordet/musen kommer ett meddelande att dyka upp från aktivitetsfältet längst ner och fråga om du vill aktivera Tablet -läget. När du gör det, hälsas du med den mer beröringsvänliga profilen. Anslut din surfplatta till tangentbordet igen så får du samma fråga, den här gången frågar du om du vill lämna surfplatteläget.

Action Center

Windows 10 ger ett nytt sätt att titta på alla dina aviseringar på ett ställe. Action Center verkar ersätta Charms -menyn som glider in från höger på Windows 8 -enheter. Den samlar in aviseringar från din enhet från alla dina appar, liknande meddelandelådorna i iOS och Android. Beroende på appen kan du också svara eller reagera från själva panelen, där varje avisering utökas för att visa fler åtgärder. Action Center erbjuder också ett snabbt sätt att växla mellan anslutningsalternativ och andra inställningar som skärmens ljusstyrka och kontrast.

Unified Settings / Control Panel

Istället för att ha två appar för att styra dina enhetsinställningar i Kontrollpanelen och PC -inställningar, gör Microsoft saker mindre förvirrande genom att sammanföra dem i en. Du kommer att kunna hantera din enhet från ett ställe istället för att leta efter en specifik meny.

Vi förväntar oss att fler funktioner kommer att tillkännages när Microsoft närmar sig att publicera Windows 10 offentligt, så håll utkik efter mer information.

  • Hur man krypterar filer på Windows
  • De nya nya funktionerna i Windows 10 för telefoner
  • Bästa Windows 8.1 -webbläsare: Chrome vs. Firefox vs. Internet Explorer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *