Snapseed tutorial: Så här redigerar du ett foto med din smartphone

Snapseed är en av de bästa mobilfotoredigerarna, men att räkna ut hur man använder det kan vara svårt. Låt oss vägleda dig igenom det!

Snapseed är bland de bästa apparna för mobil fotoredigerare. Google köpte företaget som ansvarade för att Snapseed kom tillbaka 2012. Sedan dess har dess popularitet fortsatt att öka. Det är känt för sin enkelhet och rikliga funktioner. Appen är också gratis, så du kan lika gärna ge den en chans. Den enda knepiga delen är att lära sig att använda Snapseed, som det här inlägget handlar om.

Moderna smartphones kan ta fantastiska bilder, men vilken fotograf som helst berättar att ta ett skott är bara halva slaget. Redigering är en grundläggande del av fotograferingsprocessen, eftersom det kan göra bra bilder till fantastiska bilder.

Vi tar dig igenom redigeringsprocessen för en bild som tagits med en smartphone med de viktigaste inställningarna. Vi täcker inte alla tillgängliga alternativ i Snapseed. Det skulle kräva mer tid och engagemang. Istället är dessa tips och tricks för Snapseed-bildredigering avsedda att komma igång med grunderna, som du kan förbättra när du lär dig mer om redigering och fotografering.

Skytte RAW vs JPEG

Innan vi börjar med den här Snapseed-självstudien vill vi rekommendera att du överväger att ta bilder i RAW om din telefon stöder det. Dessa är okomprimerade, obehandlade bildfiler. Å andra sidan komprimeras JPEG-foton och har redigerats automatiskt av telefonens programvara för att se trevligare ut. Detta är en bra funktion, men RAW-bilder innehåller mer information, vilket ger dig mer frihet att redigera. Med RAW-bilder kan du ändra vitbalansen, exponeringen och andra parametrar utan att offra för mycket kvalitet.

Det finns dock några nackdelar med att skjuta i RAW. Dessa filer är mycket större och de kan verkligen träffa ditt lagringsutrymme. Det kräver också mer processorkraft för att redigera dem, så du kanske inte vill använda dem om du har en långsammare telefon. Klicka på länken nedan för att lära dig mer om skillnaderna mellan RAW- och JPEG-foton.

Foto skott med en smartphone

Jag ville att bilden skulle vara ett allmänt foto som alla kan ta, så jag tog en snabb ögonblicksbild av en trästaty som jag har hemma. Ingen överdrift, inga lampor, inga reflexer, ingen ingenting. Detta är ett enkelt skott som vi kan förvandla till något fantastiskt genom kraften i fotoredigering.

Tänk på Snapseeds förinställningar och filter

Jag är inget fan av förinställningar eller filter, men det kan inte förnekas att de gör livet enklare än att lära sig en mängd redigeringsparametrar. När du har importerat en bild till Snapseed ser du en flik i det nedre vänstra hörnet som säger LOOKS. Tryck på den och titta igenom Snapseeds filter.

Dessutom kan du gå till fliken TOOLS och hitta HDR Scape, Glamour Glow, Drama, Vintage, Grainy Film, Grunge, Retrolux, Noir, Portrait, Lens Blur och andra specialeffekter.

Dessa automatiska redigeringar kan vara allt du behöver, eller det kan vara en bra utgångspunkt du kan finjustera ytterligare. När det gäller mig kommer jag att behålla originalbilden och redigera den efter eget tycke.

Fixa exponering

Det första steget att ta är att fixa exponeringen efter eget tycke. Telefonen är inte alltid tillräckligt smart för att mäta belysning korrekt. Även om det gör det kanske du vill att en bild ska bli mörkare eller ljusare av kreativa skäl. Snapseed har ett sätt att lösa detta problem. Klicka på fliken VERKTYG och välj Tune Image.

Du kan redigera parametrar som ljusstyrka, kontrast, mättnad, höjdpunkter, skuggor och mer. Dra fingret uppåt och nedåt för att välja vilken parameter du vill redigera. Dra sedan fingret åt vänster och höger för att redigera vilken parameter du väljer.

Jag vill göra bilden lite ljusare och få allt att se tydligare ut, men jag ville också att exponeringen skulle vara enhetlig över hela ramen. För att åstadkomma detta sänkte jag kontrasten och höjdpunkterna medan jag ökade skuggorna. När jag var på stranden kände jag att en varmare ton också skulle ge fotot en speciell touch, så jag ökade värmen lite.

Atmosfär är en speciell typ av kontrast som kan balansera exponeringen i ett foto. Det kan skapa ett onaturligt utseende om det är överdrivet, så jag brukar inte leka med det för mycket. Jag använder det väldigt lite när jag gör det. Den här gången ökade jag den med 10.

Här är ändringarna hittills. Inte för illa, men det finns mycket mer som kan göras för att förbättra det.

Fixa vitbalansen med Snapseed

Att fixa vitbalansen är vanligtvis en av mina första ändringar. Kameror läser ofta belysning fel, vilket skapar udda nyanser eller nyanser. Se till att du hittar balansen mellan blått och gult samt grönt och magenta. Alternativt kan du bli kreativ och ge bilder en nyans eller nyans som inte fanns när bilden togs. Färgteori är en viktig del av fotograferingen.

Jag vill hålla den här bilden mer traditionell och jag har redan lagt till lite värme i tidigare redigeringar. I det här fallet lägger jag till lite magenta i nyansen, bara för att den lila touchen ger strandfoton ett speciellt utseende.

Beskära, rotera och perspektiv

Jag har inte ett problem med perspektiv eller vill beskära, men Snapseed har alternativet för dem som vill ha det. Perspektivsparametern kan göra ett foto rakt om du märker att du har tagit det lite krokigt. Beskärning kan också vara bekvämt för att fixera komposition eller skära av oönskade element.

I det här fallet använder jag rotationsfunktionen eftersom horisontlinjen inte är jämn.

Penselfunktionen kan användas för att göra selektiva ändringar av din bild. Jag vill lägga till ett mer dramatiskt utseende till himlen, havet och sanden i bakgrunden utan att påverka trästatyn. För att göra detta kommer jag att gå till TOOLS och trycka på Brush inom Snapseeds parametrar. Detta avsnitt ger mig möjlighet att redigera exponering, temperatur, mättnad och mer lokalt. I det här fallet vill jag mätta bakgrunden, så jag väljer mättnad och tar upp parametern till 10. Efter att ha gjort detta kan man dra ett finger över de områden som behöver ändras.

Selektiva redigeringar med penselverktyget

Tryck på ögonikonen för att se de drabbade områdena markerade med rött. Om du oavsiktligt redigerade avsnitt som du inte ville göra, sätt ner mättnadsnivån till noll (märkt “radergummi”) och dra fingret över de drabbade områdena.

Bli av med oönskade föremål med Snapseed

Har du någonsin tagit en fantastisk bild bara för att ta reda på att en ful bit skräp förstörde den? Det händer de bästa av oss. Läkning gör det möjligt att markera objekt eller element du vill ha borta. Snapseeds smarta fyllning tar sedan information från objektets omgivning och rensar bilden intelligent. Jag kommer att bli av med en del av tången i sanden och klipporna till höger om bilden.

För att göra detta, gå till VERKTYG och välj alternativet Läkning. Du kan zooma in och ut för att få en bättre titt på brister och ändra storleken på din läkande borste. När du är redo drar du fingret över vad du vill ta bort, så kommer applikationen att utöva sin magi. Tänk på att det inte alltid är perfekt, speciellt om du vill ta bort element som tar en stor del av ramen.

Snapsredigeringsresultat

Vi har visat dig den stegvisa utvecklingen av fotot, men att se originalbilden jämfört med den helt redigerade är något annat. Skillnaderna är helt enkelt häpnadsväckande.

Vi kan inte betona vikten av att redigera tillräckligt, särskilt eftersom dessa verktyg blir mer tillgängliga och användarvänliga. Detta foto producerades från början till slut med endast en smartphone. Google Pixel 3 XL har en enastående kamera, men det finns gott om telefoner med fantastiska kameror. Det är också värt att nämna att du inte behöver spendera för mycket på en kameratelefon för att få bra resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *